Türkiye’de hane halkı borcu arttı, şirketlerin borcu azaldı
Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF), Küresel Borç İzleme raporunu yayınladı. Rapora göre bu yılın üçüncü çeyreğinde küresel borç tutarı 307,4 trilyon dolar olarak hesaplandı.
Geçtiğimiz yılın aynı döneminde küresel borç fiyatı 289 trilyon dolar olarak kayıtlara geçmişti.
Hangi ülkeler etkili oldu?
Bu dönemde küresel borç fiyatındaki artışta ABD, Japonya, Fransa ve İngiltere gibi gelişmiş ekonomiler ile Çin, Hindistan, Brezilya ve Meksika gibi gelişmekte olan ülkelerin borçlarındaki büyük artış etkili oldu.
Sektör bazında bakıldığında borç seviyelerindeki artışın kamu sektöründe daha belirgin hale geldiği görüldü. Gelişmiş ve gelişmekte olan birçok ekonomide mali bütçe açıkları salgın öncesi seviyelerin oldukça üzerinde kaldı.
Yıl sonuna kadar küresel borcun 310 trilyon dolara ulaşacağı varsayılmıştı. Bu dönemde küresel borcun ülkelerin toplam GSYH’sine oranı yatay kalarak yüzde 333’e ulaştı.
Gelişmiş ekonomilerin toplam borcu 206 trilyon dolara yükselirken, gelişmekte olan ekonomilerin toplam borcu 101,3 trilyon dolara ulaştı. Gelişmekte olan ekonomilerde toplam borcun GSYİH’ye oranı yüzde 255 olarak kaydedildi.
Türkiye’de hane halkı borcu arttı
Türkiye’de borçların GSYİH’ye oranı dikkate alındığında, yılın üçüncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre hane halkı borçları yüzde 11,6’dan yüzde 12,3’e yükselirken, finans dışı şirketlerin borçları ise yüzde 11,6’dan yüzde 12,3’e yükseldi. Yüzde 60,1 ila yüzde 53. Kamu borçları yüzde 37,1’den yüzde 33,8’e, banka gibi finans şirketlerinin borçları ise yüzde 22,1’den yüzde 17,8’e geriledi.