Katar’daki 2022 Dünya Kupası’nda kullanılacak 5 teknoloji
Her dört yılda bir düzenlenen ve dünyanın en büyük tertiplerinden biri olan 2022 FIFA Dünya Kupası, dün akşamki Katar-Ekvador maçı ile resmen başladı. Organizasyon, 18 Aralık’ta gerçekleşecek final maçıyla birlikte son bulacak.
Yaklaşık 1 ay sürecek 2022 Dünya Kupası, birtakım yeni teknolojilere konut sahipliği yapmasıyla, tarihin en teknolojik dünya kupası olacak.
Al Rihla topu
Kesin olan bir şey var ki, top yoksa futbol da yok. Adidas, bu sefer teknolojisini içinde bir şeyler gizleyen topuyla gösterdi. Al Rihla isimli bu top, dünya kupası maçlarında sıkça karşımıza çıkacak.
Söz konusu top, topa tam olarak vurulduğu anı algılayan bir Atalet Ölçüm Ünitesi sensörüne sahip. Görünüşe nazaran bu, topun performansını yahut davranışını etkilemiyor, lakin maç boyunca farklı geri bildirimler sağlayabiliyor.
Teknik yöneticilere ve hakemlere muhtaçlık duydukları bilgileri sağlamak için toptaki datalar kullanılacak. Bu bilgiler, birebir vakitte stadyumların dört bir yanında konumlandırılan ve 12 kameradan oluşan özel bir ağ ile desteklenecek.
Ayrıca, FIFA’nın yazılımı sayesinde teknik yöneticiler, bir sonraki rakiplerini yahut oyuncularının bir maçtaki performansını ölçmek için farklı oyunların tüm detaylı bilgilerine sahip olacak.
Yarı otomatik ofsayt teknolojisi
Hakemlerin, kuşku anlarında gerçek karar vermelerine yardımcı olacak yarı otomatik ofsayt teknolojisi de turnuvadaki yerini alacak.
Yukarıda özelliklerini belirttiğimiz top, pasın verildiği anı algılayacak ve akabinde yarı otomatik olarak ofsayt konumunu belirleyecek.
Öte yandan, hakemlerin bileklerinde bir şutun golle sonuçlanıp sonuçlanmadığını belirlemeye yardımcı olacak bir ekran olacak.
FIFA Player uygulaması
FIFA 2022 Dünya Kupası ile birlikte, son yıllarda gelişen taşınabilir teknolojiler de işin içine giriyor. Oyuncular, FIFA Player uygulaması sayesinde Katar 2022 Dünya Kupası’ndaki performanslarını görebilecek.
Kuruluşun web sitesine nazaran, her oyuncunun bir maçtan sonra alanda nasıl performans gösterdiğini görmesi için ferdî bilgiler sağlanacak.
15 bin adet yüz tanıma kamerası
Organizasyonun ana tasalarından biri, stadyumlarda güvenliği garanti altına almaktır. Bu nedenle, bir terör saldırısını önlemek ve mümkün suçluları bulmak için bir keşif merkezine bilgi göndermek maksadıyla toplam 15 bin adet yüz tanıma sistemli kamera olacak.
Akıllı soğutma sistemi
Organizasyon her ne kadar kasım ayında düzenleniyor olsa da Katar hala hayli sıcak.
Buna tedbir olarak, Dünya Kupası’nın gerçekleşeceği stadyum, dışarıdaki hava kaç derece olursa olsun 26 derece üzere optimum sıcaklığı koruyacak halde tasarlandı.
Stadyumdaki soğutma teknolojisi, klasik soğutma teknolojilerine kıyasla yüzde 40 oranında daha fazla verimlilik sunuyor.